Loading Events
Ovaj događaj je prošao.

PET

29/11/2019

Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić – MOHO Centar, Volosko

18:00

Upoznajte grafen, novi materijal koji nije trebao postojati

Popularno-znanstveno predavanje

Elementarni ugljik je fascinantan kemijski element. Koristan je u grafitnim olovkama kojima se služe pisci i inženjeri a strašan je davež kad čistimo čađu iz dimnjaka. Ukoliko ga muškarac pokloni izabranici njegovog srca kao brušeni dragi kamen na zaručničkom prstenu velika je vjerojatnost da će je i osvojiti. Ono što se okom vidi lako je razumljivo. U svijetu nanočestica i atoma stvari ipak postaju komplicirane i intuitivni zaključci često nas navode na krivi put.

U ovom predavanju ispričat ću kako je otkriven grafen (i zarađena Nobelova nagrada) te kako ga sami možete proizvesti. Upoznat ću vas s njegovim osnovnim svojstvima te ću obrazložiti zašto je njegova proizvodnja komercijalna zanimljiva u Hrvatskoj. Predavanje ću završiti s prikazom elektroničkih i medicinskih uređaja s grafenom kakve možemo očekivati u bliskoj budućnosti. Tko izdrži do kraja predavanja za nagradu će moći pogledati uzorke ovog materijala i uvjeriti se kako je moguće okom bez pomagala (naočale dozvoljene) vidjeti materijal debljine jednog jedinog atoma ugljika. Radujem se zajedničkom druženju.“ – dr. sc. Zoran Ereš

Zoran Ereš rođen je u Zagrebu. Radi na Institutu Ruđer Bošković kao stručni savjetnik. Doktorirao je 2019. godine na Fakultetu Elektrotehnike i Računarstva s temom karakterizacije i primjene grafena u visokofrekventnim elektroničkim uređajima. Na balkonu vlastitog doma napravio je uređaj za proizvodnju grafena visoke kvalitete a s tim materijalom proizvodi i jednostavne elektroničke uređaje koje izlaže na sajmovima inovacija. U bliskoj budućnosti planira proširiti opus na druge materijale od kojih su mu trenutno najzanimljiviji galij-nitrid i ugljične nano-cijevi.

Ulaz je slobodan.